Instalația de combustibil asigură alimentarea motoarelor la toate regimurile de zbor și menținerea presiunilor în rezervoare în limite admise, atât în timpul zborului, cât și al umplerii la sol.
Componente
- Rezervoare combustibil
- Sistemul de alimentare
- Sistem de presurizare rezervoare
- Sistem ventilație rezervoare
- Sistem alimentare motoare
- Sistem transfer combustibil
- Sistem de golire
- Sistem de măsura si semnalizare
Schema instalației avioane serie


Rezervoare combustibil
Avioane preserie 1, 2
Sistemul cuprindea 12 rezervoare flexibile, din cauciuc, montate în fuzelajul central, planul central, planuri și un rezervor metalic (nr.7) în fuzelajul posterior. La avioanele DC nu exista rezervorul nr. 1.

Pentru menținerea formei și evitarea efectului de val în manevre, rezervoarele 2, 6, plan central și aripă, a fost folosită spumă poliuretanică reticulară, MIL-B-83054 Type 1 orange (1.8 lbs/ft3, nominal 10 pores per inch), care avea și rolul major de inhibitor de explozie în cazul loviturilor de mic calibru.

Rezervor flexibil cauciuc
Avioane serie
Sistemul de rezervoare a fost modificat la avioanele de serie:
– au fost eliminate rezervoarele nr. 1 și nr. 7;
– rezervoarele 3 stânga şi 3 dreapta, care aveau fiecare o capacitate de 195 litri la avioanele de preserie, la avioanele de serie aveau o capacitate de câte 275 litri
– rezervoarele din planul central și rezervorul nr. 5, au fost rezervoare integrate, renunțându-se la rezervoarele flexibile de cauciuc. Structura din zona respectivă era etanșată cu materiale rezistente la combustibil, formând rezervorul integrat.
Având în vedere aceste diferenţe de capacitate, capacitatea totală de combustibil era diferită, în sensul că la avioanele de preserie, fără varianta de D.C., totalul general era de 3080 litri, iar la avioanele de serie, totalul general era de 2870 litri; acest total general era calculat doar cu combustibilul luat în grupele de rezervoare interne, respectiv din fuzelaj şi aripi, fără capacitatea rezervoarelor suplimentare, putând fi acroşate 3 astfel de rezervoare, fiecare dintre acestea cu o capacitate de 540 de litri. Rezervoarele suplimentare puteau fi acroşate pe pilonul ventral şi pe pilonii interiori, iar la avioanele de preserie era interzisă decolarea cu rezervorul ventral plin. Aceste cantităţi de combustibil erau fixate la debitmetru, care indica cantitatea de combustibil totală aflată la bord, din toate grupele de rezervoare.
Grigore Leoveanu