Programul s-a sfârșit, dar povestea va dăinui si trebuie spusă bine, de cei care chiar au trăit-o!
Programul IAR 93, în mod cert a reprezentat un moment de vârf al industriei aeronautice române. Cu plusuri și minusuri, acest program a fost un vector ce a adus un salt tehnologic și de know-how Romăniei. Poate fără să știm, mulți din cei ce am participat direct sau indirect la acest program, am fost oarecum marcați în viață de acest avion. Acum e doar o poveste pe care o știu din ce in ce mai puțini, dar care în mod sigur e o pagină de istorie. Ce e mai trist, este că toată experiența acumulată de mii de participanti la acest program s-a irosit, sau a plecat in alte zări… prin oamenii care s-au instruit construind acest frumos avion. Poate poveștile cu happy end sunt doar în basmele copilăriei și în filmele Hollywoodiene, dar, deși poveștile reale sunt în final triste, cred că nu trebuie să le uităm de tot…

Povestea:
S-A NĂSCUT (PROTOTIP BACĂU )
Prototipul românesc, avionul cu numărul 001, a efectuat primul zbor la Bacău în data de 31 octombrie 1974. Aparatul, pilotat de colonelul Gheorghe Stănică, a decolat la ora 12.08 şi a aterizat după 21 de minute.

A CRESCUT (PRESERIE – CRAIOVA)

S-A MATURIZAT (SERIA CU POSTCOMBUSTIE)

ȘI-A FĂCUT DATORIA

S-A STINS…

31 AU AVUT NOROC …
vezi (Lista avioanelor expuse)

ȘI S-A DUS …
Grigore Leoveanu
Da, poveste ne-a marcat, poate pe VIAȚĂ, pe cei care am trăit-o…
Din păcate, dincolo de UITARE mai există ceva, ceva ce nu am reușit să-mi explic NICIODATĂ DE CE..
DE CE? …anumite persoane, mai mult sau mai puțin implicate sau neimplicate deloc în acest program , care au lucrat sau nu în aviație, ÎN MOD CONȘTIENT denigrează ACEASTĂ REALIZARE A INDUSTRIEI AERONAUTICE ROMÂNE, și în fapt A POPORULUI RPMÂN?