Avionul IAR-93 cu simplă comandă a fost un avion de luptă, de vânătoare-bombardament, subsonic, bimotor, destinat, conceput și dotat pentru ducerea acțiunilor de luptă în sprijinul trupelor de uscat, marinei militare, apărării antiaeriene și a altor elemente ale Sistemului Național de Apărare, împotriva obiectivelor terestre, maritime și fluviale și, în secundar, pentru nimicirea forțelor și mijloacelor de atac aerian, prin interceptarea țintelor aeriene subsonice, la altitudini mici, cercetarea aeriană și bombardament aerian.
IAR 93 SC preserie I
Avionul avea posibilitatea de a intercepta și doborî cu ajutorul armamentului artileristic de bord și a proiectilelor reactive nedirijate, următoarele categorii de aparate de zbor: avioane proiectil fără pilot, avioane teleghidate de cercetare (recunoaștere), avioane de luptă subsonice, întrebuințate de către inamic în câmpul tactic, avioane de transport materiale sau trupe, avioane de bombardament, avioane de legătură, ținte aeriene de viteză mică sau staționare (elicoptere și baloane).
IAR 93 SC preserie II
Avionul era de construcție integral metalică, cu aripa sus și tren de aterizare triciclu. Grupul motor era constituit din două motoare turboreactoare de tipul R.R. (Rolls Royce) Viper MK 632-41( 2 X 1814 Kgf) pentru avioanele prorotip, preserie I, preserie II și serie fără forțaj și de tipul R.R. Viper MK 633-47( 2 X 2250 Kgf cu postcombustia cuplată) pentru avioanele de serie cu forțaj.
IAR 93 SC serie fără forțaj
Pentru îndeplinirea misiunilor de luptă, avionul putea acționa de pe piste de categoria a II-a(pistele betonate care aveau o lungime cuprinsă între 1800-2400 metri) și de pe piste naturale.
IAR 93 SC prototip serie cu forțaj
Avionul IAR-93 cu dublă comandă era destinat, în principal, pentru executarea instruirii și trecerii piloților, de pe alte tipuri de avioane pe avionul IAR-93, atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte, în orice condiții meteorologice, precum și instruirea pentru executarea tragerilor cu armamentul de bord, proiectile reactive nedirijate și executarea bombardamentului.
IAR 93 DC preserie I
IAR 93 preserie II
IAR 93 DC prototip serie
Ca destinație secundară, avionul IAR-93 cu dublă comandă putea fi întrebuințat ca și avionul cu simplă comandă, pentru executarea misiunilor de vânătoare-bombardament.
Lt. cdor. av. rz. Gheorghe-Ion Vaida