colonEL inginer constantin rovențA

Născut în comuna Strejerei, judetul Gorj, în anul 1928, col. ing. av. (r) Constantin Rovența a urmat Școala de OfȚeri Tehnici de Aviație și a fost ofițer in cadrul armatei române până la trecerea în rezervă. Între timp, a urmat Institutul Politehnic București, specialitatea Motoare cu ardere internă, pe care a absolvit-o în anul 1954, cu rezultate de excepție

Ca ofițer, a lucrat ca șef de secție la URMV3 Mediaș, iar din 1954 pănă în 1960 a fost șef de secție la I.R.A. Bacău, după care, din 1963, a ocupat funcția de director al aceleași intreprinderi. În această perioadă se puneau bazele construirii unui avion de luptă, in afara Tratatului de la Varșovia, astfel că numele lui Constantin Rovența este strâns legat de construirea avionului IAR 93, primul avion militar construit in­tegral in România după cel de al doilea Razboi Mondial.

După anul 1968, inginerul ofițer Constantin Rovența este promovat ca director tehnic și dezvoltare în Centrala N Industriei Aeronautice Romane București.

Ca urmare a experienței, pre­gătirii profesionale de excepție, în anul 1979 este numit director al Intreprinderii de Avioane Craiova, funcție pe care o îndepli­nește până în anul 1983, când revine în CNIAR București ca di­rector Plan-Producție.

O viață închinată aviației, construcției de avioane, într-o perioadă extrem de dificilă pentru intreprinderile românești. Constantin Rovența, împreună cu spe­cialiști de primă mână pe care a știut să îi apropie și să-i ca­paciteze pentru a contribuit decisiv la consolidarea prestigiului industriei românești de aviație, de a duce mai departe visurile iluștrilor săi înaintași.

Între 1990 și 1997, a mai deținut diverse funcții în SC AEROSTAR SA, printre care consilier, vicepreședinte al Consi­liului de Administratie și Director Comercial, find unul dintre promotorii noului drum ales de intreprinderea bacauana de reparatii și constructia de avioane. A fost un om care a pus dea­supra tuturor greutaților, necazurilor prietenia, colegialitatea, respectul pentru munca și profesionalism, devenind, prin întreaga sa activitate un nume de referință în aviația românească