Colective proiectare hidraulică și tren

 

  1. Persoanele care au lucrat la problemele de tren de aterizare și instalație hidraulică

Cred ca inițial (1970) secția respectivă avea în atribuții atât problematica trenului de aterizare cât și a instalatiei hidraulice. Șeful acestei secții a fost Carol Bencze. Apoi, prin anul 1974, cu toții s-au convins că de fapt era vorba de două specialități distincte și că oamenii ar trebui să se specializeze și să lucreze în colective separate. Așa că a fost făcută o ședință prin care au fost agreați ca șefi de colective Marin Năstase pentru tren de aterizare și Vasile Andrei pentru instalația hidraulică.

– Pentru colectivul de tren au optat: Tudor Cimpoeru, Eugen Coman, Gheorghe Bondar și Doina Alexandru (Darie, pe atunci).

– Pentru colectivul de instalație hidraulică au optat: Valerică Gherghe, Ion Bălteanu si Dumitru Mirică.

Nu trebuie uitat că intre anii 1969 – 1972, la probleme de tren a lucrat și Ion Arsene, care avea la bază o specialitate electrică. Cu toate acestea, s-a descurcat destul de bine; avea talentul de a ajunge la soluția tehnică finală prin puține iterații. Din 1972 Arsene s-a mutat la secția de instalații electrice și electronice. Mai târziu, cam prin 1975, Arsene a plecat în Germania; după această plecare Arsene a fost “infierat” de domnul Năstase într-o mare sedință ținută în amfitreatul mare (din sediul Militari), inclusiv pentru faptul că statul i-a dat casa (de fapt Arsene și-a cumpărat un apartament și a trebuit să-și facă și un împrumut pentru ….).

  1. Privind problemele la care au participat

2.1. Problemele de tren. Jamba anterioară a fost concepută să fie facută în principal din oțel 1.7784, având anumite părți sudate. Jamba se escamota prin acționare hidraulică, către în față. Dezăvorârea din poziția escamotat se făcea prin 3 posibilități: hidraulică, pneumatică și comandă manuală. În poziția “scos” jamba era zăvorâtă mecanic printr-o excrescență din partea de sus a jambei. Orientarea jambei se facea cu un servomecanism hidraulic, printr-un sistem de bielă – manivelă ce antrena un ansamblu rotitor al jambei. Amortizarea șocurilor se făcea printr-un amortizor oleo – pneumatic.

Alexandru a rezolvat proiectarea zonei de zăvorare a jamei în poziția “tren scos” și a amortizorului jambei. Ansamblu rotator a fost proiectat de E. Coman. Servomecanismul de orientare, ca ansambu general, a fost proiectat de Emil Ciobanu (după un servomecanism utilizat, adus de la partea sârbă), iar desenele de piese au fost realizare de I. Av. Bacău. Furca roții a fost proiectată de D. Mirică. Întreg calculul de rezistență a fost facut de colectivul de tren, sub conducerea lui M. Nastase. Calculele de rezistență au fost realizate în celebra lucrare PP-06. Mari probleme au ridicat calculele dinamice ale amortizorului; cu mare efort metodologia și programul de calcul a fost rezovat de matematicianul Gh. Bondar.

La ceremonia cununiei religioase a lui Gh. Bondar, de la biserica Sf. Elefterie, s-a petrecut un moment amuzant: chiar în timpul ceremoniei, Bondar observand ceaslovul dupa care se citea, cât de voluminos era acesta, îi șoptește lui M. Năstase ca acela trebuie sa  fie lucrarea PP-06!

Proiectarea trenului principal a aparținut părții sârbe. Cinematica de escamotare a trenului era după o invenție a firmei Messier (Franța). Corpul jambei era făcut din din aliaj de aluminiu și era forjat de o firmă austriacă. Escamotarea se facea cu un verin hidraulic, iar poziția “tren scos” era asigurată de o contrafișă telescopică. Au fost anumite probleme cu sincronizarea forțelor date de presiunile hidraulice din verin și contrafișă în timpul escamotării, probleme evidențiate de calculele lui Gh. Bondar; în final problema a fost rezolvată.

Instalația dinamică de cădere (drop testing) a trenului de aterizare. Întrucât nu exista experiență în domeniul încercării dinamice a trenului de aterizare la astfel de avioane, a fost proiectată o astfel de instalație. Soluția tehnică adoptată consta într-o platformă ce se mișca vertical între stâlpi. Pe partea inferioară a platformei se monta jamba de încercat, iar pe partea superioară erau greutățile care simulau sarcina de impact. Jamba făcea contactul cu solul printr-o piesă cu anumite unghiuri care creau componentele forței de impact. La fabricație au apărut probleme speciale, în zona coloanelor, legate de necesitatea unui tratament termic de detensionare a coloanelor și de durificarea suprafețelor de contact a rolelor de ghidare. 

2.2. Problemele instalației hidraulice a avionului.

– Problemele cu schema generala; cele doua sisteme hidraulice; ce functii revolva fiecare.

– Probleme instalare pe avion echipamente si conducte. Uneori, la fata locului, pe avion la Bacau; ex. Moise la instalare motor.

– Inceputul asimilarilor de echipamente hidraulice

         – proiectare la institute si la I. Av. Bacau;

         – fabricatie si incercari la Bacau.

 

Notă: în acest material sunt trecute în revistă persoanele și problemele rezolvate până la zborul inaugural din 31 octombrie 1974.

Dumitru Mirică